Moldavsko

Cricova – vínne pivnice, v ktorých sa jazdí vlakom

0
Vínne pivnice v Cricove

Aj keď Moldavsko patrí medzi najchudobnejšie krajiny Európy, existujú oblasti, v ktorých patrí medzi najbohatšie krajiny na celom svete. A jednou z takýchto oblastí je určite vinárstvo a vínne pivnice – v Moldavsku sa nachádzajú hneď dve najväčšie na svete – Mileștii Mici a Cricova. Do druhej menovanej nahliadneme v dnešnom článku.

História vína v Moldavsku

Podľa archeologických nálezov sa víno v Moldavsku pestuje a vyrába už viac ako 4-tisíc rokov. V časoch, keď bola táto krajina súčasťou Sovietskeho zväzu, sa produkovala v tejto oblasti polovica spotreby celej tejto bývalej obrovskej krajiny. O tom, že ide o vinársku krajinu, vás nenechajú na pochybách ani široko ďaleko sa vinúce vinice. Moldavsko má veľmi dobré klimatické podmienky pre pestovanie vínnej révy – je tu dosť teplé podnebie a kopcovitý terén.

Vinice v okolí Cricovy

Vinice v okolí Cricovy

Pestovanie vína bolo výrazne potlačené z náboženských dôvodov počas tureckej nadvlády, ktorá trvala tri storočia. Po porážke Turecka a získaní tohto územia Ruskom v 19. storočí nastala obroda pestovania vínnej révy a produkcie vína.

V minulom storočí sa súdruhovia v Sovietskom zväze činili a zaviedli modernizáciu a automatizáciu celého procesu – už od zberu hrozna strojmi až po stáčanie zrelého vína do fliaš. Stále však zostávajú niektoré aspekty ručnej výroby – napríklad pri produkcii sektu, resp. perlivého vína (à la šampanské), je nutné otáčať pravidelne fľaše ručne, aby usadeniny postupne klesali k jej hrdlu. Tento proces, ako i ostatné aspekty výroby, vám vždy predstavia pri prehliadke danej vínnej pivnice, ktoré sú tu organizované.

Vínne pivnice Cricova

Vínne pivnice Cricova boli založené v bývalom kameňolome na vápenec, miestnu skalu. Opustené a vyťažené kameňolomy sa pre tento účel využívajú pomerne často aj v iných častiach sveta. Ich výhodou je celoročne stabilná teplota i vlhkosť vzduchu, ktoré sa pohybujú na hodnotách optimálnych pre skladovanie a dozrievanie vína.

Tunely v Cricove sú však výnimočné tým, že majú celkovú dĺžku 160 kilometrov, takže pešia návšteva je v podstate nemožná. Tunely sú prepletené do množstva kolmých uličiek a vyzerajú tak na mape trochu ako labyrint.

Tunely sú nielen rozsiahle svojou dĺžkou, ale i šírkou – bez problémov tu môžu jazdiť dodávkové autá (a aj jazdia), takže sú tu okrem značiek označujúcich mená “ulíc” (resp. tunelov) aj štandardné dopravné značky. Návštevníci však pre návštevu tunelov šoférovať nemusia, pretože vás tu povozia miestnymi vláčikmi.

Do podzemných chodieb sa určite vyzbrojte teplým oblečením, resp. minimálne nejakou vetrovkou, pretože i za sparného dňa je v tuneloch okolo 12 stupňov Celzia a vláčiky jazdia dosť rýchlo. Ich prvou zastávkou je miesto, kde uvidíte obrovské drevené sudy, ktoré sa kedysi používali pre uskladnenie vína. Dnes sa však používajú sudy menšie, aby sa zvýšil povrch dreva, s ktorým je víno v styku – do vína sa tak dostane viac chuti “dreva”. Sudy sú vyrábané a dovážané z Talianska a po 5-6 rokoch používania sú odpredávané výrobcom koňaku, pre uskladnenie ktorého sú takéto sudy nasiaknuté vínom ideálne.

Po ďalšej jazde tunelmi sa môžete trošku zohriať v miestnej premietacej sále, kde sa dozviete niečo o histórii pestovania vína a Cricovy, ako aj o miestnej vinárni a vínnych pivniciach. Po jej opustení vás vláčikom odvezú na miesto, kde je možné vidieť moderné stroje používané k výrobe vína dnes.

Hneď vedľa nich sa však nachádzajú stojany s perlivým vínom (“šampanským”), ktoré sa tu vyrába podobne ako v najznámejšom regióne Champagne – metódou zvanou champenois. Pri tejto metóde je do klasického vína po jeho prvom kvasení pridaná troška cukru a kvasiniek, vďaka ktorým prebehne druhé kvasenie (resp. fermentácia), pri ktorom vzniká oxid uhličitý a tento sa vo víne drží vo forme bubliniek. Fľaše sa musia pravidelne otáčať a postupne sa zvyšuje uhol, pod ktorým sú uložené, aby sa postupne odumreté kvasinky dostali do hrdla fľaše.

Práca otáčačov fliaš je náročná a musia zvládnuť za hodinu otočiť až tri-štyri tisícky fliaš. Toto remeslo sa dedí z generácie na generáciu a neexistujú naň školy. Zaujímavosťou je, že v Cricove túto prácu môžu vykonávať len ženy.

Nasleduje opäť jazda vláčikom tunelmi a návšteva najzaujímavejšej časti tunelov – na privítanie tu uvidíte menšie múzeum s dobovými nástrojmi, ktoré slúžili na lisovanie hroznovej šťavy a jej ďalšie spracovanie až do podoby vína, ešte pred zavedením strojovej výroby. Zároveň je tu možné vidieť fľaše prémiových vín, či už z čias ZSSR (teda už nevyrábaných) alebo tých dnešných.

Za múzeom sa nachádza vchod do pivníc, kde sú v jednotlivých výklenkoch v stene uložené fľaše vína. Hneď pri vchode visia na stene fotografie známych osobností, ktoré pivnice navštívili – vrátane ruského prezidenta Vladimíra Putina, prvého kozmonauta vo vesmíre Jurija Gagarina (ktorý sa vraj v miestnych pivniciach stratil a vyšiel z nich až po dvoch dňoch) alebo nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Samozrejme nechýbajú zástupcovia zo Slovenska (E. Kukan) a Česka (M. Zeman).

Všetky spomínané osobnosti pri návšteve dostanú pridelený vlastný výklenok, kde im vináreň Cricova venuje fľaše zo svojej produkcie. Takýto výklenok si tu môže prenajať ktokoľvek, kto si u výrobcu zakúpi aspoň 400 fliaš vína. Politici to majú samozrejme zadarmo.

Medzi fľašami je možné vidieť i niekoľko veľmi starých kúskov – najstaršia pochádza ešte zo začiatku 20. storočia a ide o fľašu vína pochádzajúcu z Jeruzalema. Zaujímavosťou je, že druhou najstaršou je fľaša českej Becherovky z roku 1902.

Celá návšteva je samozrejme zakončená ochutnávkou niekoľkých miestnych vín (ochutnávka je voliteľná a za príplatok). Pre ochutnávku slúži viacero štýlovo zariadených miestností, ktoré sa taktiež nachádzajú v podzemí.

Pokiaľ vám na ochutnávke niektoré z vín zachutí, môžete po opustení podzemných chodieb navštíviť obchod, ktorý sa nachádza hneď vedľa parkoviska – tu si môžete ochutnané, ale i mnohé iné vína z miestnej produkcie, zakúpiť. Ide tak o ideálny suvenír z Moldavska, pretože naň zrejme prach dlho sadať nebude.


Kde nájsť viac informácií?

Napríklad na stránke o Moldavsku.

Taktiež je k dispozícii oficiálna stránka vínnych pivníc v Cricove.


Ako sa sem dostať?

Nezabudnite na to, že návštevy vínnych pivníc bývaju značne obsadené a preto je dobré si miesto rezervovať aspoň deň-dva vopred. Toto za vás radi urobia v ktoromkoľvek v hoteli, ale môžete zavolať i sami – nie je problém sa dohovoriť anglicky.

Najjednoduchším spôsobom pre návštevu vínnych pivníc je vlastným automobilom.

Pokiaľ túto možnosť nemáte, môžete si objednať zájazd z Kišiňova, napríklad na týchto stránkach. S objednaním zájazdu vám taktiež radi pomôžu v ktoromkoľvek hoteli.

Ak sa rozhodnete Cricovu navštíviť na vlastnú päsť, môžete využiť autobus č. 2 z centra Kišiňova do Cricovy – z centra mestečka však budete musieť ešte pokračovať asi 15-20 minút pešo k vchodu do vínnej pivnice.


Koľko to stojí?

Existuje niekoľko druhov okruhov, najlacnejší (bez ochutnávky) stojí 310 moldavských lei (5/2016), čo je asi 14 EUR. Dá sa bez problémov platiť kartou.


Kedy sem cestovať?

Návšteva je možná celoročne, odohráva sa takmer výlučne pod zemou, kde je celoročne rovnaká teplota (cca 12 stupňov).


Ako sa tu pohybovať?

Vo vínnych pivniciach sa pohybuje len pomocou vláčikov, prípadne pešo na jednotlivých stanovištiach.


Kde sa ubytovať?

Väčšina turistov sem vyráža na jednodňový výlet z Kišiňova, kde je ubytovacích kapacít k dispozícii viac než dosť. Ceny ubytovania sú pomerne priaznivé, keďže Moldavsko celkovo nepatrí medzi drahé krajiny.

Ubytovanie môžete nájsť napríklad na stránkach Booking.com alebo HotelsCombined.com.



Booking.com

Related Posts

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné položky sú označené *

Najnovšie komentáre

Kategórie